Sanallaştırma Hizmeti

Sanallaştırma: Sanal bir kaynak formunun (sunucu, masaüstü, işletim sistemi, depolama alanı, ağ veya dosyalar) oluşturulması olarak da tanımlanan sanallaştırma, temel donanımı bölümlere ayırır, böylece her bölüm işlemci, bağlantı noktaları, bellek gibi kendi bileşenlerine sahip eksiksiz bilgisayar sistemi olarak izole edilmiş şekilde çalışır ve Sanal Makine (VM) olarak adlandırılırlar.

Sanal makineler, donanım soyutlama katmanında yürütüldüğünden şirketler tek bir sunucuda aynı anda birden çok işletim sistemi ve uygulamayı çalıştırabilir. Bu çözüm, şirketlerin artan bilgi işlem gücü ve depolama alanı ihtiyaçları ile devreye alınan birden çok sunucunun daha verimli ve düşük maliyetle kullanılmasına yol açar.Bireysel kullanıcılar için, tek bir bilgisayarda farklı işletim sistemleri gerektiren uygulamaları çalıştırmak için de sanallaştırma kullanılabilir. Eski bir teknoloji olmasına rağmen, popülerliğini koruyan ve bu bulut bilişim açısından oldukça önemli olan sanallaştırma; sanal makinelerin ve depolama cihazlarının donanım durumunu eş zamanlı kaydedebileceğimiz yeni bir snapshot konsepti yaratmıştır.Kaydedilen bu durum daha sonra geri yüklenebilir ve sonradan meydana gelen değişiklikleri etkin bir şekilde geri alabilir. Bu nedenle, bir yedekleme özelliği olarak da çok kullanışlıdır. Sunucu arızalanması gibi durumlarda, sunucu tüm ayarlarıyla ve depolama özellikleri ile aynen başlatılır.

Hypervisor Nedir?

Hipervisor, işletim sisteminin üstüne oturabilen ya da doğrudan donanım üzerine kurulabilen bir yazılımdır.
Birincil sorumluluğu, mevcut olan fiziksel kaynakları alıp bir veya daha fazla VM’ye dağıtmaktır.

Hyper-V
Tip 1 (Native or Bare Metal Hypervisor)

Doğrudan ana bilgisayarda çalışır ve herhangi bir temel sunucu işletim sistemi gerektirmez. Donanım kaynaklarına doğrudan erişimi vardır. Tip I hipervizörler, kurumsal bilgi işlem ve büyük ölçekli dağıtımlar için önerilir.

Hyper-V, Microsoft Hyper-V, Viridian kod adındaki ve önceleri Windows Sunucu Sanallaştırma olarak bilinen, x64 bilgisayarlar için hypervisor tabanlı bir sanallaştırma sistemidir. Birden fazla sunucu rolünü tek bir fiziksel ana makinede çalışan ayrı sanal makineler olarak birleştirerek sunucu donanımı yatırımlarını iyileştirmek için bir araç sağlar.

Vmware WorkStation

VMware Workstation, VMware tarafından geliştirilen bir hipervizör yazılımıdır. Linux ve Windows için kullanılmaktadır. Yalnızca 64 bit işletim sistemlerinde çalışmaktadır. Bu yazılım Intel'in VT-x, Amd'nin Amd-V sanallaştırma teknolojisini kullanarak sanallaştırma işlemini yapmaktadır. Diğer sanallaştırma yazılımları gibi bu yazılım da sanal depolama alanı kullanmaktadır (VHD,.VMDK vb.)

Tip 2 (Hosted Hypervisor)

Bu sanal makine denetleyicileri, işletim sisteminin üzerine inşa edilmiştir. İşletim sistemi içinde bir uygulama olarak çalışır ve bu da doğrudan ana bilgisayarda çalışır. Tip II hipervizörler ayrıca birden çok konuk makineyi destekler ancak ana bilgisayar donanımına ve kaynaklarına doğrudan erişmelerine izin verilmez. İşletim sistemi çökerse, hipervizör de çöker ve veri kaybı yaşanabilir.

Vmware Esxi
Tip 1 (Native or Bare Metal Hypervisor)

Doğrudan ana bilgisayarda çalışır ve herhangi bir temel sunucu işletim sistemi gerektirmez. Donanım kaynaklarına doğrudan erişimi vardır. Tip I hipervizörler, kurumsal bilgi işlem ve büyük ölçekli dağıtımlar için önerilir.